Vloerverwijdering en vloerverwarming: wat moet u weten?

Bij het renoveren of verbouwen van uw huis kan het verwijderen van een oude vloer een uitdagende taak zijn, vooral als er vloerverwarming onder ligt. Deze combinatie vraagt om extra zorg en aandacht om schade aan uw verwarmingssysteem te voorkomen. In deze blog delen we essentiële tips en stappen voor een veilige en efficiënte vloerverwijdering zonder uw vloerverwarming te beschadigen.

Waarom voorzichtigheid belangrijk is

Vloerverwarming is een populaire keuze vanwege het comfort en de energie-efficiëntie die het biedt. Echter, de leidingen die onder uw vloer liggen, zijn gevoelig en kunnen gemakkelijk beschadigd raken tijdens de verwijdering van de vloer. Schade aan het systeem kan leiden tot dure reparaties of extra tijd om het te herstellen. Zodra er schade is aan een leiding moet de hele groep van de vloerverwarming opnieuw worden gelegd. Daarom is het cruciaal om zorgvuldig te werk te gaan.

Bij een ingefreesde vloerverwarming liggen de leidingen dichter bij het oppervlak. Hierdoor is het kans op beschadigingen groter.

Tegels met vloerverwarming

Stap-voor-stap gids voor vloerverwijdering

Voor een veilige vloerverwijdering zonder schade te maken aan uw vloerverwarming hebben wij de stappen voor u op een rijtje gezet:

1. Voorbereiding

Voordat u begint, is het cruciaal om te weten waar precies de vloerverwarmingsleidingen zich bevinden. Dit kan worden bereikt door de originele installatieplannen te raadplegen of door gebruik te maken van een gespecialiseerd detectie-instrument. Markeer zorgvuldig de locaties van de leidingen op de vloer, zodat u weet waar u extra voorzichtig moet zijn. Het is van bijzonder belang om te bepalen of de vloerverwarming is ingefreesd of dat de leidingen bedekt zijn met een cementdekvloer. Als de verwarmingsbuizen zijn ingefreesd, liggen ze doorgaans hoger, waardoor het essentieel is om te weten op welke diepte ze precies liggen.

2. Uitschakelen van de Vloerverwarming

Zorg ervoor dat de vloerverwarming uitgeschakeld is en volledig afgekoeld voordat u begint met het verwijderen van de vloer. Dit minimaliseert het risico op beschadiging en verhoogt uw eigen veiligheid.

3. Verwijderen van de Bovenste Vloerlaag

Afhankelijk van het type vloer dat u heeft (tegels, laminaat, hout, tapijt), moet u de juiste verwijderingstechniek toepassen. Gebruik altijd gereedschap dat geschikt is voor het materiaal van uw vloer en wees voorzichtig in de buurt van de gemarkeerde gebieden waar de verwarmingsleidingen liggen. Bovendien moet u opletten dat u niet te diep gaat met het gereedschap. 

4. Mechanisch Verwijderen van Lijmresten

Bij vloeren die verlijmd zijn, kan het nodig zijn om lijmresten mechanisch te verwijderen. Gebruik hiervoor een vloerschraper of een speciale lijmverwijderaar. Vermijd diepe bewegingen met het gereedschap om te voorkomen dat u de leidingen beschadigt. Echter, hebben professionals hier speciaal apparatuur voor.

5. Inspectie van de Vloerverwarming

Nadat de vloer is verwijderd, is het belangrijk om de vloerverwarming te inspecteren op mogelijke schade. Controleer of er geen leidingen zijn blootgesteld of beschadigd. Als u schade opmerkt, raadpleeg dan een specialist voordat u verder gaat met het installeren van een nieuwe vloer.

Vloer verwijdering

Tips voor veiligheid en efficiëntie

  • Gebruik van Beschermende Matten: Leg beschermende matten over de gemarkeerde gebieden om extra bescherming te bieden tijdens het werk.
  • Professionele Hulp: Overweeg om een professional in te schakelen, vooral als u twijfelt over uw eigen vaardigheden of als de vloer groot en complex is.
  • Houd de Ruimte Schoon: Zorg ervoor dat de werkruimte schoon en vrij van obstakels is om ongelukken te voorkomen.

JongDijk, de specialist in vloerverwijdering

Durft u het vloerverwijdering proces toch niet aan omdat de vloerverwarming intact moet blijven? Geen zorgen, het team van JongDijk staat klaar om u te helpen. Wij zijn gespecialiseerd in het verwijderen van diverse vloeren, zoals parket, vloerbedekking, betonvloer, gietvloer, grindvloeren, houten vloeren en nog veel meer.  Wanneer er vloerverwarming aanwezig is zijn wij uiterst voorzichtig.

Heeft u een klus die wij voor u kunnen klaren? Neem vrijblijvend contact met ons op of vul ons offerte formulier in en ontvang binnen 24 uur een reactie!

Menu