Plavuizen verwijderen: wat belangrijk is om te weten

Bent u van plan om oude plavuizen in uw huis of pand te verwijderen? Het kan een behoorlijke klus zijn. Om te voorkomen dat de klus niet onderschat wordt is het belangrijk om de juiste voorbereiding en kennis te werven. Voordat u zomaar begint met hakken en slopen zijn er belangrijke aspecten waar u rekening mee moet houden.

Wat zijn plavuizen?

Om eerst even mee te beginnen, wat zijn plavuizen eigenlijk? Plavuizen zijn keramische tegels en worden gemaakt van klei die op hoge temperaturen zijn gebakken. Hieronder zijn de tegels duurzaam en slijtvast. Er zijn verschillende soorten plavuizen, waaronder geglazuurde en ongeglazuurde varianten.

Plavuizen worden meestal gelegd met behulp van lijm en cement. Dit is afhankelijk van de legger en de ondergrond waarop ze geplaatst worden. Het verwijderen van deze vloer kan een uitdagende taak zijn. Vooral als het stevig is gehecht aan de ondergrond.

Om de taak van het verwijderen van plavuizen niet te onderschatten en om mogelijke schade aan de ondervloer te voorkomen, is een grondige voorbereiding belangrijk.

Wanneer u het uiteindelijk te veel werk vindt kunt u er ook altijd voor kiezen om deze taak uit handen te geven aan professionals.

Plavuizen in cement verwijderen

Tips voor het verwijderen van plavuizen

Zoals eerder vernoemd worden plavuizen op verschillende manier gelegd. Om deze uitdaging goed aan te pakken helpen wij u een handje. Het begint bij het bezitten van de juiste technieken en gereedschap.

Gelijmde plavuizen

Gelijmde plavuizen zijn gemakkelijker te verwijderen dan in cement. Hier moet u het volgende voor uitvoeren:

  • Gebruik een tegelbeitel en een hamer om voorzichtig onder de rand van de tegels te tikken en ze los te maken van de lijm.
  • Werk langzaam en geduldig om de plavuizen te verwijderen zonder schade aan de ondervloer te veroorzaken.
  • Als de tegels moeilijk loskomen, gebruik dan een elektrische breekhamer met een platte beitel om de lijm los te breken.

Plavuizen in cement

Wanneer plavuizen in cement zijn gelegd is het moeilijker om deze vloer te verwijderen. De stevigheid en hechting van het cement maakt het een uitdagende taak. Het cement vormt een sterke binding met zowel de tegels als de ondergrond. Wanneer u geen schade wilt aan de dekvloer is het belangrijk om de plavuizen zorgvuldig te verwijderen. Ben erop voorbereid dat dit proces extra tijd en inspanning vereist.

  • Zoek naar barstjes: Voordat u begint, kijk goed naar de vloer en zoek naar kleine barstjes. Deze kunnen dienen als een handig startpunt om de tegels los te maken. Als u geen barstjes ziet, probeer dan een voeg in een hoek van de kamer te vinden. Dit vermindert de spanning en maakt het gemakkelijker om te beginnen.
  • Zet de beitel in de voeg: Nu u een geschikt startpunt hebt, plaatst u voorzichtig een stevige beitel in de barst of voeg tussen de tegels. Gebruik een hamer om voorzichtig op de beitel te tikken. Hierdoor wordt de barst groter of wordt de voeg weggekapt. Blijf dit proces herhalen doordat de tegel los is gekomen. U kunt dit proces nu herhalen bij de overige tegels.
  • Gebruik zwaarder gereedschap: Voor grotere ruimtes kan het handiger zijn om een elektrische breekhamer of boorhamer te gebruiken in plaats van een beitel. Deze krachtige gereedschappen helpen bij het efficiënt verwijderen van de plavuizen. Pas echter wel op met het beschadigen van de dekvloer.

Wanneer de vloer eruit is gehaald, is het tijd om het puin op te ruimen en klaar te maken voor een nieuwe vloer.

Twijfelt u of u geen schade maakt aan de dekvloer? U kunt altijd nog de hulp van professionals inschakelen.

Plavuizen verwijderen vloerverwarming

Plavuizen verwijderen en vloerverwarming behouden

Wanneer u besluit om de vloerverwarming te behouden tijdens het verwijderen van de vloertegels, is het van groot belang om extra voorzichtig te werk te gaan. Dit om mogelijke hoge reparatiekosten te voorkomen. Schakel allereerst de vloerverwarming uit voordat u aan de klus begint. Zodra dit is gebeurd, kunt u aan de slag met het verwijderen van de tegels. Ook in deze situatie is het raadzaam om te checken of u gelijmde plavuizen moet verwijderen of plavuizen in cement.

JongDijk, dé specialist in het verwijderen van diverse vloeren

Bij JongDijk kunt u niet alleen terecht voor het verwijderen van uw plavuizen vloer, maar ook voor de verwijdering van diverse typen vloeren. U kunt hierbij denken aan gietvloeren, grindvloeren, vloeren van hout (inclusief balklaag) en pvc. Wilt u onnodige stress, fysiek zware inspanning en schade aan uw ondervloer voorkomen? Dan doet u er goed aan om een professional als JongDijk in te schakelen. Bovendien kunnen wij diverse veelvoorkomende demontagewerkzaamheden in uw woning of bedrijfspand voor u uitvoeren. Hierbij maken we gebruik van een circulaire werkwijze.

Menu