7 tips voor het demonteren van uw oude keuken

Zorgvuldig uw keuken verwijderen

Wilt u uw oude keuken eruit hebben, bijvoorbeeld omdat u gaat verhuizen of simpelweg omdat u een nieuwe keuken wilt? In dit geval zult u logischerwijs de oude keuken eerst moeten demonteren. Maar waar moet u precies beginnen als u gaat demonteren?

Wij van JongDijk geven u graag enkele tips voor het beste eindresultaat. 

Wij raden altijd aan om uw keuken te demonteren in plaats van af te breken. Hiermee voorkomt u namelijk schade aan de muur, het plafond of de vloer. Bovendien heeft u door deze circulaire werkwijze de mogelijkheid uw keuken een tweede leven te geven.

Om het demonteren op de juiste manier aan te pakken, hebben we speciaal voor u een aantal tips op een rijtje gezet. Zo wordt het demonteren van uw keuken als een stuk makkelijker.

keuken laten verwijderen

Gratis offerte aanvragen

Ontvang binnen 24 uur reactie

  • Toegestaan: jpg, png, pdf, heic. Max. 5 MB
    Toegestane bestandstypen: jpg, png, pdf, heic, Max. bestandsgrootte: 5 MB.

Tips om uw keuken zelf te verwijderen

1. Sluit het gas en het water af in uw woning
Het afsluiten van het water en gas is altijd de eerste stap. Belangrijk om hierbij te vermelden is, nadat u dit heeft gedaan, u de kraan en gasfornuis openzet. Zo zorgt u ervoor dat al het water en gas uit uw keuken weg is. Hierna kunt u de keuken demonteren.

2. Demonteer de kastdeuren
U kunt nu beginnen met het demonteren van de keuken. De meeste scharnieren van de kastdeuren zijn eenvoudig los te klikken. Door hiermee te beginnen, creëert u voor uzelf een makkelijk begin én houdt u het overzicht. Handig als u de keuken later weer in elkaar moet zetten. 

3. Verwijder al de inbouwapparatuur
Na het verwijderen van de kastdeuren en het leegruimen van de planken, kunt u zien waar alle stekkers zijn aangesloten en deze vervolgens loshalen. Let op: is er een board geplaatst, dan zult u deze eerst weg moeten halen voordat u de stekkers kunt losmaken. 

4. Verwijder het aanrechtblad
Verwijder alle schroeven waarmee het aanrechtblad vast zit. Nu kunt u de kitrand van de muur lossnijden en zorgvuldig het aanrechtblad eraf tillen.

5. Demonteer de kraan en de kookplaat
Voordat u hiermee aan de slag gaat, is het goed om nog één keer voor de zekerheid te controleren of het gas en water echt is afgesloten. De kookplaat en het gasfornuis zitten aan het aanrechtblad vastgeschroefd. Deze kunt u onder het aanrechtblad losschroeven. 

6. De onderkasten demonteren
De onderkasten van een keuken zitten vaak aan elkaar én aan de muur vast. Deze kunt u via de binnenzijde van de kasten losschroeven en zo verwijderen.

7. Haal de bovenkasten los
Bij veel keukens zitten de bovenkasten aan elkaar vast. Deze zijn via de binnenkant aan elkaar geschroefd. Deze kunt u losschroeven met een accuboormachine. Wanneer u de kasten heeft losgeschroefd, kunt u ze van de muur tillen. De kasten hangen dan vaak nog aan de muur door middel van een beugel.

Hoe lang duurt het om een keuken te demonteren?

Gaat u zelf aan de slag met het demonteren van uw keuken, dan bent u waarschijnlijk een halve tot een complete dag ermee bezig. Dit is echter afhankelijk van veel diverse factoren, zoals of u zelf enige technische kennis heeft en hoe groot uw keuken is. Een specialist daarentegen zal een stuk minder tijd nodig hebben, wisselend van één tot twee uur. 

Bij verwijdering van een plavuizen die in cement zijn gelegd kan het soms voorkomen dat de dekvloer mee komt, bijvoorbeeld omdat de de dekvloer erg slecht is of de plavuizen te goed vastzitten. Gelukkig hebben we bij JongDijk de juiste machines om beide type plavuizen vakkundig te verwijderen.

oude keuken verwijderen, zelfstand of door JongDijk

Zelf demonteren of laten doen?

Heeft u al ervaring met interieurdemontage, dan is het helemaal niet gek als u overweegt om zelf aan de slag te gaan met het verwijderen van uw oude keuken. Toch wil dat niet zeggen dat alles dan vlekkeloos verloopt. Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat u halverwege niet weet hoe u verder moet. Laat u uw keuken door professionals demonteren, dan bent u ervan verzekerd van een vakkundige werkwijze. Logischerwijs komen hier wel kosten bij kijken. Heeft u de kennis en handigheid om zelf aan de slag te gaan, doe dit dan vooral. Heeft u hier zelf geen tijd voor of weet u niet waar u moet beginnen, dan kunt u de demontage ook uitbesteden. Vraag geheel vrijblijvend een offerte aan en ontvang binnen 24 uur een complete en scherpe prijsopgave.

Menu