7 tips voor het demonteren van uw oude keuken

Wilt u uw oude keuken eruit hebben, bijvoorbeeld omdat u gaat verhuizen of simpelweg omdat u een nieuwe keuken wilt? In dit geval zal logischerwijs de oude keuken eerst verwijderd moeten worden. Maar waar moet u precies beginnen? Wij van JongDijk geven u graag enkele tips voor het beste eindresultaat. 

Zorgvuldig uw keuken verwijderen

Wij raden altijd aan om uw keuken te demonteren in plaats van af te breken. Hiermee voorkomt u namelijk schade aan de muur, het plafond of de vloer. Bovendien heeft u door deze circulaire werkwijze de mogelijkheid uw keuken een tweede leven te geven. Wij hebben speciaal voor u een aantal tips op een rijtje gezet, waardoor het demonteren van uw keuken al een stuk makkelijker wordt. 

oude keuken verwijderen, zelfstand of door JongDijk

Sluit het gas en het water af in uw woning

Het afsluiten van het water en gas is altijd de eerste stap. Belangrijk om hierbij te vermelden is, nadat u dit heeft gedaan, u de kraan en gasfornuis openzet. Zo zorgt u ervoor dat al het water en gas uit uw keuken weg is.  

Demonteer de kastdeuren

De meeste scharnieren van de kastdeuren zijn eenvoudig los te klikken. Door hiermee te beginnen, creëert u voor uzelf een makkelijk begin én houdt u het overzicht. Handig als u de keuken later weer in elkaar moet zetten. 

Verwijder al de inbouwapparatuur

Na het verwijderen van de kastdeuren en het leegruimen van de planken, kunt u zien waar alle stekkers zijn aangesloten en deze vervolgens loshalen. Let op: is er een board geplaatst, dan zult u deze eerst weg moeten halen voordat u de stekkers kunt losmaken. 

Haal de bovenkasten los

Bij veel keukens zitten de bovenkasten aan elkaar vast. Deze zijn via de binnenkant aan elkaar geschroefd. Deze kunt u losschroeven met een accuboormachine. Wanneer u de kasten heeft losgeschroefd, kunt u ze van de muur tillen. De kasten hangen dan vaak nog aan de muur door middel van een beugel. 

Demonteer de kraan en kookplaat

Voordat u hiermee aan de slag gaat, is het goed om nog één keer voor de zekerheid te controleren of het gas en water echt is afgesloten. De kookplaat en het gasfornuis zitten aan het aanrechtblad vastgeschroefd. Deze kunt u onder het aanrechtblad losschroeven. 

Het aanrechtblad verwijderen

Verwijder alle schroeven waarmee het aanrechtblad vast zit. Nu kunt u de kitrand van de muur lossnijden en zorgvuldig het aanrechtblad eraf tillen. 

De onderkasten demonteren

De onderkasten van een keuken zitten vaak aan elkaar én aan de muur vast. Deze kunt u via de binnenzijde van de kasten losschroeven en zo verwijderen. 

Hoe lang duurt het om uw keuken te verwijderen?

Gaat u zelf aan de slag met het demonteren van uw keuken, dan bent u waarschijnlijk een halve tot een complete dag ermee bezig. Dit is echter afhankelijk van veel diverse factoren, zoals of u zelf enige technische kennis heeft en hoe groot uw keuken is. Een specialist daarentegen zal een stuk minder tijd nodig hebben, wisselend van één tot twee uur. 

Zelf demonteren of laten doen?

Heeft u al ervaring met interieurdemontage, dan is het helemaal niet gek als u overweegt om zelf aan de slag te gaan met het verwijderen van uw oude keuken. Toch wil dat niet zeggen dat alles dan vlekkeloos verloopt. Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat u halverwege niet weet hoe u verder moet. Laat u uw keuken door professionals demonteren, dan bent u ervan verzekerd van een vakkundige werkwijze. Logischerwijs komen hier wel kosten bij kijken. Heeft u de kennis en handigheid om zelf aan de slag te gaan, doe dit dan vooral. Heeft u hier zelf geen tijd voor of weet u niet waar u moet beginnen, dan kunt u de demontage ook uitbesteden. Voor meer informatie hierover of het aanvragen van een offerte kunt u geheel vrijblijvend contact opnemen met de specialisten van JongDijk. 

Menu