Wat zijn plavuizen?

Wat zijn plavuizen precies?

U vraagt zich af: wat zijn plavuizen eigenlijk? Plavuizen zijn grote tegels die in een geglazuurde of ongeglazuurde variant kunnen worden geleverd. De geglazuurde tegels hebben een glad oppervlak en zijn voorzien van een beschermlaag, terwijl de ongeglazuurde tegels een meer natuurlijke en ruwe uitstraling hebben. De allereerste plavuizen waren gemaakt van klei of porseleinaarde die in een oven werden gebakken en werden voornamelijk gebruikt in boerderijen. Tegenwoordig zijn plavuizen meestal keramische tegels, wat betekent dat ze van keramiek zijn gemaakt. Het belangrijkste kenmerk van plavuizen is dat het gaat om gebakken tegels.

Zelf uw tegels verwijderen

Wanneer u uw vloer wilt vernieuwen door nieuwe tegels te plaatsen, moeten de oude tegels eerst verwijderd worden. Het is over het algemeen vrij eenvoudig om tegels te verwijderen die verlijmd zijn, maar het kan moeilijker worden als ze zijn gelegd in cement. Als er vloerverwarming onder de oude tegels ligt, is het belangrijk om dit te weten. Zo probeert u de vloerverwarming niet te beschadigen bij het verwijderen van de tegels. Het is handig om te weten welk type vloerverwarming er onder de oude tegels ligt, zodat u hier rekening mee kunt houden. Bij elektrische vloerverwarming is het bijna onmogelijk om de tegels te verwijderen zonder de vloerverwarming te beschadigen. Dit kan dus het beste door een deskundig bedrijf uitgevoerd worden.

plavuizen verwijderen door Jongdijk

Twee verschillende plavuizen

Gelijmde plavuizen

De beste manier hoe u gelijmde plavuizen kunt verwijderen is met een schop of spade. Dit steekt u dan zo plat mogelijk onder de tegels. Dit doet u, nadat er een begin is gemaakt met een beitel en hamer. Als alle plavuizen verwijderd zijn, kunt u beginnen met schuren. Schuur alle lijmresten onder de tegels weg, totdat de vloer vlak is. Door het schuren ontstaat er wel veel stof. Hierna kan de nieuwe vloer gelegd worden.

Vloertegels in cement

Voor vloertegels in cement is dit een ander verhaal. Hiervoor heeft u namelijk een vloerafbikhamer nodig. Nu heeft bijna niemand deze in huis liggen. Wel kunt u de hamer huren. Voor het cement moet het wel een krachtige hamer zijn. De machine moet zelf het werk doen.

Het enige wat u moet doen is goed sturen. Neem hier alle tijd voor. Wel komt het vaak voor dat de ondervloer beschadigd, als u de tegels zelf gaat verwijderen. Hierdoor is de cementdekvloer niet meer vlak en zou u de vloer opnieuw moeten egaliseren. Pas daarna kunt u weer nieuwe tegels leggen. Bij cement is het dus vaak een betere optie om dit door een professioneel bedrijf te laten doen.

plavuizen vloer verwijderen

Het laten verwijderen van plavuizen

Zoals u boven al gelezen heeft kunt u zelf aan de slag gaan met het verwijderen van uw tegels of plavuizen. Wel is dit vaak een lastig werkje en kan het snel fout gaan. Zeker als u niet de juiste kennis en materieel heeft hiervoor. Hierdoor is het makkelijker om uw plavuizen te laten verwijderen door een bedrijf die hier gespecialiseerd in is. Wij van JongDijk kunnen uw vloer snel en veilig voor u verwijderen, zonder dat er schade ontstaat. Hierdoor kunt u snel beginnen met de aanleg van uw nieuwe vloer.

Zelf plavuizen verwijderen of uitbesteden?

Het verwijderen van uw plavuizen klinkt misschien heel eenvoudig. Helaas kan dit erg tegenvallen als u dit zelf wil oppakken. Dit is een punt waar u rekening mee moet houden, voordat u hiermee begint. Weet u dat u dit mooi gedaan wilt hebben of dat u hier weinig tijd voor heeft? Aarzel dan niet om dit uit te besteden. Als u vragen heeft over de verwijdering van uw plavuizen, dan kunt u altijd contact opnemen met ons team van JongDijk. Ook kunt u bellen naar: 085 0470 470

Menu