Wat is een cementdekvloer?

In een woonhuis of kantoorruimte is de laatste afwerklaag van de draagvloer de cementdekvloer. Deze vloer wordt ook wel afwerkvloer, smeervloer of zandcementvloer genoemd en is gemaakt van cement en zand. Het wordt op de ondergrond aangebracht als een stevige specie en wordt ook wel spaanbare mortel genoemd. De cementdekvloer kan worden toegepast in bijna alle ruimtes met een niet-vochtgevoelige ondervloer, zoals bedrijfsgebouwen, kantoorruimtes en woonhuizen.

JongDijk geeft u graag meer informatie over cementdekvloeren. Wij vertellen u waar u op moet letten wanneer u besluit de vloer te willen laten verwijderen.

Wat is een cementdekvloer?

Een cementdekvloer is samengesteld uit cement, vloerenzand en water. Cement is een hydraulisch materiaal, wat betekent dat het reageert met water en daardoor verhardt. Dit zorgt ervoor dat cementgebonden materialen niet gevoelig zijn voor vocht. Ook worden de mechanische eigenschappen zoals sterkte en stijfheid niet beïnvloed door vocht. Een cementdekvloer is nodig als basis voor een bovenvloer, omdat de onderliggende constructievloer meestal niet vlak genoeg is. De cementdekvloer heeft geen dragende functie, maar is wel essentieel voor het leggen van een mooie vloerafwerking zoals tegels, PU gietvloeren, PVC vloeren of siergrind. Omdat dit vroeger veel gebruikt werd, komt er vaak asbest voor in de cementdekvloeren. Dit kan gezondheidsrisico’s met zich meebrengen.

jongdijk cementdekvloer

Herkennen van asbestcement

In het verleden werd asbestcement veelvuldig gebruikt, bijvoorbeeld als isolatieplaat in gevels en als golfplaat op bijgebouwen zoals schuren en garages. Bij golfplaten was vaak aan één kant een duidelijk wafelroosterpatroon zichtbaar. Tegenwoordig zijn er asbestvrije cementplaten beschikbaar op de markt. In Nederland geproduceerde asbestvrije cementplaten, kunnen worden geïdentificeerd door de markering ‘NT’.

Het verwijderen van een cementdekvloer

Het is van belang om uw cementdekvloer te laten verwijderen als hier asbest in is aangetroffen. Begin hier nooit zomaar zelf mee! Het kan noodzakelijk zijn om dit te laten verwijderen door een gespecialiseerd bedrijf, zodat u de asbest niet inademt. Het inademen van asbest kan namelijk gezondheidsrisico’s veroorzaken.

Spaanplaat ondervloer verwijderen

Wanneer u overweegt om uw cementdekvloer te laten verwijderen, bijvoorbeeld om vloerverwarming te laten installeren, dan kunt u vertrouwen op de expertise van JongDijk. Ons gespecialiseerde team is ervaren in het verwijderen van diverse soorten vloeren, waaronder de cementdekvloer. Met behulp van onze kennis, vaardigheden en gereedschappen kunnen wij de verwijdering snel en veilig voor u uitvoeren. Vaak al binnen een dag.

Hoewel u ervoor kunt kiezen om zelf uw cementdekvloer te verwijderen, kan dit fysiek zwaar en uitdagend zijn. Vooral als er ijzeren netten in de dekvloer zijn verwerkt. Als u kiest voor JongDijk, kunt u erop vertrouwen dat uw cementdekvloer op een professionele en deskundige manier wordt verwijderd.

Symptomen bij blootstelling

Bij blootstelling aan grote hoeveelheden asbest door uw cementdekvloer bestaat de kans op verschillende symptomen. Wij hebben een aantal van de symptomen op korte termijn voor u op een rijtje gezet:

  • Pijn bij het ademhalen
  • Hoesten
  • Pijn op de borst
  • Vocht achter de longen
  • Koorts

Ook op langere termijn kunnen asbesthoudende vloeren tot ernstige klachten leiden, zoals:

  • Asbestziekten
  • Asbestose
  • Kanker
  • Pleurale Plaques
  • Mesothelioom

Om te voorkomen dat u last krijgt van de genoemde klachten, is het essentieel dat u beschermende kleding en een ademhalingsmasker draagt als u zich in een omgeving bevindt waar asbest aanwezig is. Dit omvat bijvoorbeeld het dragen van handschoenen, een overall en een mondmasker. Alleen door deze voorzorgsmaatregelen te nemen, kunt u veilig werken met asbest en de kans op de eerder genoemde symptomen verkleinen.

Cementdekvloer verwijderen of niet?

Wij adviseren sterk om uw asbesthoudende vloer altijd door een gecertificeerd bedrijf te laten verwijderen vanwege de gezondheidsrisico’s die deze stof met zich meebrengt. Hierdoor kunt u er zeker van zijn dat het materiaal op een professionele en veilige manier wordt verwijderd. Als u geen plannen heeft om uw huis te renoveren of te verbouwen, dan is het wellicht niet nodig om de stof te laten weghalen. Wij raden echter aan om altijd deskundig advies in te winnen bij een erkend bedrijf, zodat u geen gezondheidsrisico’s loopt.

JongDijk, dé specialist in het verwijderen van cementdekvloeren

Bij JongDijk hebben wij ons gespecialiseerd in het verwijderen van verschillende soorten vloeren. Ons team staat elke dag klaar om u te helpen bij uw project. Heeft u hulp nodig bij het verwijderen van uw cementdekvloer en wilt u dit professioneel laten doen? Dan kunt u bij ons terecht. Vraag vandaag nog uw offerte aan en wij helpen u graag verder. gerust contact met ons op en bel naar 085 – 0470 470 of vul ons contactformulier in. 

Menu