Waar wordt chroom-6 in gebruikt?

U heeft waarschijnlijk gemerkt dat er de afgelopen jaren steeds meer informatie beschikbaar is gekomen over Chroom-6. Dit is een stof die, net als asbest, ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Het is belangrijk om te weten wat Chroom-6 precies is en wanneer het noodzakelijk is om het te laten verwijderen. JongDijk Dienstverleners is een deskundige op het gebied van Chroom-6 en staat klaar om meer informatie te geven.

Wat is Chroom-6

De stof chroom-6, ook wel bekend als chroomtrioxide, is een metaal dat vroeger veel werd gebruikt in de productie van kleurstoffen, pigmenten en verf vanwege de corrosiebestendige en sterke eigenschappen. Het was handig in het voorkomen van houtrot en roest van ijzer.

Chroom-6 herkennen kan lastig zijn omdat het meestal niet in zijn zuivere vorm wordt gebruikt, maar eerder als onderdeel van verschillende verbindingen. Bij het werken met producten waarin chroom-6 is verwerkt, kunnen er gevaarlijke chroom-6-verbindingen vrijkomen. Het kan niet alleen mensen maar ook dieren en het milieu schaden. Daarom is het gebruik van chroomtrioxide sinds 2006 verboden.

Chroom 6 verwijderen

Waar wordt Chroom-6 in gebruikt?

Chroom-6 is op grote schaal gebruikt in diverse constructies, zoals bruggen, viaducten, defensiematerieel, flatgebouwen, gemeentehuizen, grote tankers, schoolgebouwen, treinen en viaducten. Het veilig verwijderen van deze grote constructies is een omvangrijke taak die ingewikkelde veiligheidsprocedures vereist. Alleen gekwalificeerde deskundigen die werken volgens strikte protocollen kunnen dit werk veilig uitvoeren. De risico’s zijn enorm, omdat stofwolken met Chroom-6 ernstige gevolgen kunnen hebben.

De risico’s van Chroomtrioxide

Voor lange tijd waren de risico’s van Chroom-6 niet bekend, waardoor er in het verleden onbedoeld veel mensen aan de stof werden blootgesteld. Velen van hen ervaren nu de gevolgen hiervan. Bedrijven die onderhouds- en renovatiewerkzaamheden uitvoeren aan materialen die Chroom-6 bevatten, worden nu gecontroleerd om te zorgen dat ze voldoende maatregelen nemen om blootstelling aan de stof te beperken.

Chroomtrioxide is in meer producten verwerkt dan men lange tijd dacht, waaronder auto’s, boten, treinen, militaire voertuigen, schroeven, bouten, verwarmingsinstallaties, leidingen en zelfs leer. Dit is slechts een kleine selectie van objecten waar de stof in kan voorkomen. Sectoren zoals bouw, luchtvaart, auto’s, renovatie, brandweer en afvalverwerking hebben de grootste kans op blootstelling aan de stof.

Als u vermoedt dat een object in uw woning of kantoorpand Chroom-6 bevat, raden wij u aan om altijd een gecertificeerd bedrijf in te schakelen om dit te laten onderzoeken. Pas nadat dit is gedaan, kunt u veilig schuren, gritstralen, verzagen of op andere manieren de materialen bewerken.

Symptomen bij blootstelling

Blootstelling aan een hoge concentraties Chroom-6 leidt tot diverse klachten.  Hieronder vallen enkele milde symptomen die op korte termijn kunnen optreden:

 • Huidirritatie;
 • Irritatie van slijmvliezen;
 • Astmatische klachten;
 • Kuchen, hoesten en braken;
 • Allergie;
 • Jeuk.

Op langere termijn kan chroom-6 tot ernstige klachten leiden, zoals:

 • Longkanker;
 • Maagkanker;
 • Hersenkanker;
 • Onvruchtbaarheid;
 • COPD;
 • Blindheid.

Om te voorkomen dat u symptomen oploopt bij blootstelling aan Chroomtrioxide, is het cruciaal om beschermingsmiddelen te dragen in omgevingen waar de stof aanwezig is. Denk hierbij aan handbescherming, lichaamsbescherming en adembescherming. Voorbeelden zijn handschoenen, een overall en een mondmasker. Deze maatregelen zorgen ervoor dat u veilig met chroomtrioxide kunt werken en de kans op symptomen verkleint.

Verwijderen of niet?

Na het lezen van de informatie over Chroom-6 en de risico’s die het met zich meebrengt, raden wij aan om altijd een gecertificeerd bedrijf in te schakelen om de stof te laten verwijderen. Hierdoor bent u ervan verzekerd dat dit op een professionele en veilige manier gebeurt. Als u geen plannen heeft om uw woning te verbouwen of te renoveren, kunt u er ook voor kiezen om de stof niet te laten saneren. Het is echter verstandig om altijd advies in te winnen bij een deskundig bedrijf, om eventuele gezondheidsrisico’s te voorkomen.

JongDijk, dé specialist in het verwijderen van Chroom-6

Indien u twijfelt over de aanwezigheid van Chroom-6 in uw woning of pand en u deze stof wilt laten verwijderen, dan kunt u contact opnemen met JongDijk Dienstverleners. Onze organisatie heeft zich de afgelopen jaren gespecialiseerd in het veilig en snel saneren van Chroom-6. Wij zorgen ervoor dat deze gevaarlijke stof op een veilige manier wordt verwijderd, waarbij we de veiligheid van u en uw omgeving waarborgen. Neem voor meer informatie gerust contact met ons op via 085-0470 470 of vul ons contactformulier in.

Menu