Alles wat u moet weten over Chroom-6

Het zal u niet zijn ontgaan dat er de afgelopen jaren steeds meer informatie bekend is gemaakt over Chroom-6. Dit komt mede doordat het een stof blijkt te zijn die, evenals de bekende stof asbest, ernstige gevolgen kan hebben op de gezondheid. Maar wat is het precies en wanneer is het van belang om deze stof te laten verwijderen? JongDijk Dienstverleners is dé expert is Chroom-6 en vertelt u er graag meer over.

Wat is Chroom-6

Chroom-6, ook wel chroomtrioxide genoemd, is een metaal dat vroeger veel werd gebruikt bij het maken van kleurstoffen, pigmenten en verf. Het was een lange tijd populair vanwege de corrosiewerende functie. Bovendien is het sterk en kleurecht. Het voorkomt bijvoorbeeld dat hout gaat rotten en ijzer gaat roesten. In dat opzicht is de stof erg handig.

Zodra u echter gaat werken met producten waarin het is verwerkt, kunnen er Chroom-6-verbindingen vrijkomen. Dit is niet alleen gevaarlijk voor mensen, maar kan ook zeer schadelijk zijn voor dier en milieu. De toepassing van chroomtrioxide is daarom sinds 2006 verboden. 

Chroom 6 verwijderen

Chroom-6 vaststellen

Het moge dus duidelijk zijn dat de stof risico’s met zich meebrengt zodra de verbindingen loslaten. Dit kan gebeuren wanneer Chroom-6-houdende objecten worden bewerkt. Gaat u binnenkort onderhoud plegen, renoveren of zelfs iets afbreken? En heeft u hierbij het vermoeden dat er chroomtrioxide aanwezig is? In dat geval is het van belang dat u een inventarisatie laat uitvoeren waarbij de aanwezigheid officieel wordt vastgesteld. Momenteel zijn er diverse testen om het te constateren. Deze worden in de meeste gevallen uitgevoerd door onafhankelijke bedrijven, maar kan ook worden gedaan door organisaties die Chroom-6 ook verwijderen. Na het onderzoek wordt er een rapport opgesteld waaruit is op te maken waar de stof zich precies bevind.

De gevaren van Chroomtrioxide

De risico’s van Chroom-6 waren voor een lange tijd niet bekend. Om die reden zijn er in het verleden onbedoeld veel mensen blootgesteld aan de stof. Zij ondervinden hier hedendaags de gevolgen van. Bedrijven die onderhoud- en renovatiewerkzaamheden verrichten aan materialen die Chroom-6 bevatten, worden nu gecontroleerd op voldoende maatregelen om blootstelling aan de stof te beperken.

Een van de gevaren van chroomtrioxide, is dat het in meer producten is verwerkt dat lange tijd werd gedacht. Denk hierbij aan auto’s, boten, treinen, militaire voertuigen, schroeven, bouten, verwarmingsinstallaties, leidingen en zelfs leer. Dit is slechts een kleine greep uit alle objecten waar de stof toegepast kan zijn. De kans op blootstelling is het grootst in sectoren als de bouw, luchtvaart, auto’s en renovatie, maar ook de brandweer en afvalverwerking.

Bent u in de veronderstelling dat een object in uw woning of kantoorpand Chroom-6 bevat? Wij raden aan om dan altijd een gecertificeerd bedrijf in te schakelen om dit te laten onderzoeken. Pas nadat u dat heeft gedaan kunt u veilig schuren, gritstralen, verzagen of op een andere manier de materialen bewerken.

Symptomen bij blootstelling

Bij blootstelling aan grote hoeveelheden Chroom-6 bestaat de kans op verschillende symptomen. Hieronder staan een aantal lichte symptomen die u op korte termijn kunt oplopen:

 • Huidirritatie;
 • Irritatie van slijmvliezen;
 • Astmatische klachten;
 • Kuchen, hoesten en braken;
 • Allergie;
 • Jeuk.

Ook op langere termijn kan chroomtrioxide tot ernstige klachten leiden, zoals:

 • Longkanker;
 • Maagkanker;
 • Hersenkanker;
 • Onvruchtbaarheid;
 • COPD;
 • Blindheid.

Om al deze klachten te voorkomen is het belangrijk dat u in een Chroom-6-houdende omgeving handbescherming, lichaamsbescherming en adembescherming draagt. Bijvoorbeeld handschoenen, een overall en een mondmasker. Alleen zo kunt u veilig met chroomtrioxide werken en verkleint u de kans op bovenstaande symptomen.

Verwijderen of niet?

Gezien de gezondheidsrisico’s raden wij aan om Chroom-6 altijd zo snel mogelijk te laten verwijderen door een hiervoor gecertificeerd bedrijf. Zo bent u er zeker van dat de stof vakkundig en bovenal veilig wordt verwijderd. Bent u niet van plan uw woning te verbouwen of te renoveren, dan kunt u er ook voor kiezen om het niet te saneren. Laat u zich voor de zekerheid altijd door een deskundig bedrijf adviseren, zodat u nooit gezondheidsrisico’s loopt.

JongDijk, dé specialist in het verwijderen van Chroom-6

Twijfelt u over de aanwezigheid van chroomtrioxide en wilt u dit laten onderzoeken en direct verwijderen? JongDijk Dienstverleners heeft zich de afgelopen jaren gespecialiseerd in deze gevaarlijke stof. Onze medewerkers saneren snel en veilig Chroom-6 uit uw woning of pand en waarborgen hierbij de veiligheid van zowel u als uw omgeving. Wilt u meer informatie? Neem gerust contact met ons op en bel naar 085 – 0470 470 of vul ons contactformulier in. 

Menu