Tapijt verwijderen: alles wat u moet weten

Zelf aan de slag met het verwijderen van tapijt

Er zijn tal van redenen waarom u uw tapijt zou willen verwijderen. Bijvoorbeeld omdat u gaat verhuizen of simpel omdat u een nieuwe vloerbedekking wilt. Vervolgens komt de vraag of u het verwijderen van het tapijt laat uitbesteden of hier zelf mee aan de slag gaat. Wanneer u nog nooit zelf vloerbedekking heeft verwijderd, vraagt u zich waarschijnlijk af hoe u dit het beste kunt aanpakken. Wij bieden u graag alle informatie die u nodig heeft voor het verwijderen van uw tapijt.

Voorbereiding is belangrijk

Net alles voor alles, geldt ook hier: een goede voorbereiding is het halve werk. Zo doet u er goed aan om de ruimte waar u het tapijt gaat verwijderen vooraf te ventileren. Daarnaast kunt u om tijd te besparen alvast alle benodigdheden klaarzetten, zoals:

  • Een scherp (stanley)mes;
  • Een schroevendraaier;
  • Plamuurmes of verfkrabber;
  • Sponsjes
  • Een emmer met warm water voor witte lijm;
  • Handschoenen;
  • Een mondkapje;
  • Vloerlijm verwijderaar ;
  • Afbijtmiddel voor bruine lijm.

Vloerbedekking verwijderen

Probeer nooit in een keer de hele vloer los te trekken, dit gaat u namelijk niet lukken. Bovendien loopt u daarmee het risico dat de ondervloer beschadigd. De eenvoudigste manier, is om het tapijt met een scherp mes in lange repen te snijden en deze repen één voor één los te trekken. Door de reep op te rollen, komt het tapijt gemakkelijk los van de ondervloer. Het voordeel hiervan is dat je niet veel kracht hoeft te zetten. Wilt u de vloerbedekking verwijderen van een groot oppervlak, dan kunt u het beste een tapijtstripper huren. Dit gaat niet alleen een stuk sneller, maar hierdoor hoeft zelf ook geen lichamelijke inspanning te verrichten.

Wat te doen bij zelf tapijt verwijderen

Het verwijderen van de lijm

Nadat u het tapijt los heeft getrokken, zult u merken dat er vaak lijmresten achterblijven. Het is belangrijk dat u deze resten zo goed mogelijk verwijderd. Hiermee voorkomt u een oneffen ondergrond en dat is wel zo prettig bij het leggen van een nieuwe vloer.

Bruine lijm

Bruine lijm is vaak lastig te verwijderen. In de meeste gevallen heeft u speciale vloerlijm verwijderaar nodig waarmee u de lijmresten kunt oplossen. De hardere lijmstukken kunt u het beste wegschuren met een verfkrabber of plamuurmes.

Witte lijm

In tegenstelling tot bruine lijm, is witte lijm vrij eenvoudig te verwijderen. Met een emmer warm water en een sponsje komt u al heel ver. De overige lijmresten zijn eenvoudig te verwijderen met schuurpapier.

Zelf tapijt verwijderen of uitbesteden?

Hoewel het verwijderen van tapijt makkelijk klinkt, is het een tijdrovende en arbeidsintensieve klus. Het is goed om hier rekening mee te houden alvorens u zelf begint. Heeft u bijvoorbeeld weinig tijd of weet u van tevoren al dat u de fysieke inspanning niet kunt leveren, dan is er ook de mogelijkheid om het project uit te besteden. Bij vragen of meer informatie over het laten verwijderen van uw tapijt, kunt u altijd contact opnemen met het team van JongDijk door te bellen naar 085 0470 470. Wij zijn gespecialiseerd in het verwijderen van diverse typen vloeren, waaronder tapijt.

Menu