Chroom-6 verf

Wat is Chroom-6?

Chroom-6 is een (zwaar) metaal dat als element in diverse industrieën wordt gebruikt. Dit komt doordat het metaal verbindingen aan kan gaan met chemische stoffen en daardoor een roestwerende werking krijgt. Zo wordt Chroom-6 interessant om toe te passen in onder meer verf en hout. Daarnaast kan het ook voorkomen dat het metaal tijdens de productie van bepaalde materialen er als vervuiling in terecht komt, wat bijvoorbeeld het geval is bij beton en leer.

Chroom-6 in verf

Doordat Chroom-6 corrosiewerende eigenschappen bevat, werd het toegevoegd aan grondverven. Deze primers werden vervolgens weer gebruikt bij vliegtuigen, bruggen en industriële toepassingen. De toxiciteit van Chroom-6 is echter zeer onderschat. De toepassing van het materiaal is dan ook sinds de jaren 90 verboden. Tegenwoordig zit er geen Chroom-6 meer in de verf die aan consumenten wordt verkocht. Toch kunt u er nog wel mee in aanraking komen, zoals wanneer u vanwege een verbouwing of renovatie de Chroom-6-houdende verf moet schuren, slijpen of zagen. Het lastige is dat u aan de buitenkant niet kunt zien of de verf Chroom-6 bevat en er hierdoor gevaarlijke situaties kunnen ontstaan.

verwijderen van chroom-6

Waarom is Chroom-6 gevaarlijk?

Doordat u van tevoren niet weet of u te maken heeft met Chroom-6-houdende verf, kan dit veel risico’s met zich meebrengen. Het kan immers in allerlei toepassingen verwerkt zijn. Niet alleen geverfde objecten, maar bijvoorbeeld ook oude schuttingen of een betonplaat kan het metaal bevatten. Komt u in aanraking met teveel Chroom-6, omdat u onbeschermd aan het werk bent met materialen die het metaal kunnen bevatten, kan dit zeer ernstige risico’s voor uw gezondheid tot gevolg hebben.

Giftig

Teveel blootstelling aan Chroom-6 kan ernstige gezondheidsrisico’s als gevolg hebben.

 

Kankerverwekkend

Chroom-6 kan eenvoudig verbindingen aangaan met cellen in het menselijk lichaam.

Milieuvervuilend

Het bewerken van Chroom-6-houdende materialen kan zeer milieuvervuilend zijn.

chroom-6-houdende verf laten verwijderen door JongDijk

Chroom-6 saneren

Vanwege de gezondheidsrisico’s is het van belang dat, wanneer u te maken heeft met Chroom-6, u dit zo snel mogelijk vakkundig en bovenal veilig laat verwijderen. Bij constatering van het metaal, beginnen wij met het opstellen van een plan van aanpak. Vervolgens komen we bij u ter plaatse om de Chroom-6-houdende oppervlakten te ontzien van het metaal. Na sanering controleren we altijd of er nog eventuele sporen aanwezig zijn. Wij ronden een project pas af wanneer alle Chroom-6 volledig is verwijderd.

Veiligheid voorop

Wij van JongDijk vinden veiligheid één van onze belangrijkste speerpunten. Wij willen namelijk te allen tijde de veiligheid van u en uw omgeving kunnen waarborgen. Daarom werken we uitsluitend volgens specifieke veiligheidsvoorschriften. Dit betekent dat wij tijdens een project beschermende en luchtdichte kleding dragen. Daarnaast zuigen we bij afbreken het metaal gelijk af, waardoor het niet in de open lucht terecht kan komen. Is er sprake van een buitensanering, dan passen wij ons materiaal hier op aan en zorgen er zo voor dat het milieu niet wordt beschadigd.

Hoe voorkomt u blootstelling aan Chroom-6?

  • Laat objecten met Chroom-6-houdende verf onbewerkt, dus zagen, lassen schuren, slijpen of verbranden zijn werkzaamheden die u het best kunt vermijden.
  • Kom niet in contact met geconserveerd hout.
  • Ga niet onbeschermd werken met cement (vooral in natte toestand).
  • Bij de verwerking van leer kunnen Chroom-6 deeltjes loslaten, draag daarom altijd bescherming.

Komt iemand in contact met Chroom-6, dan komt veelal door het beroep wat hij of zij uitoefent. Na blootstelling wordt u niet direct ziek, hier kunnen enkele weken, maanden of soms zelfs een aantal jaar overheen gaan. Heeft u klachten? Neem dan contact op met uw huisarts en neem deze brochure mee.

Meer weten over Chroom-6?

Weet u niet zeker of u te maken heeft met Chroom-6-houdende verf of is er een andere plek waar u dit gevaarlijke metaal heeft aangetroffen? Vraag dan een vrijblijvende offerte op, wij verwijderen Chroom-6 op een deskundige wijze. Voor meer informatie over Chroom-6 en hoe u het metaal kunt herkennen kunt u ook bij onze specialisten terecht. Vul ons contactformulier in of bel naar 085 – 0470 470.

Waarom kiezen voor JongDijk?

VCA en Chroom-6 gecertificeerd

Professionele medewerkers met jarenlange ervaring

Circulaire werkwijze

Klantgericht, doelgericht en altijd bereikbaar

Voldoet aan alle milieu- en veiligheidseisen

Scherpe tarieven

Offerte aanvragen voor het laten verwijderen van Chroom-6

  • Toegestaan: jpg, png, pdf, heic. Max. 5 MB
    Toegestane bestandstypen: jpg, png, pdf, heic, Max. bestandsgrootte: 5 MB.
Menu